Vesipelastus

vepeilya.jpg


Harjoitukset aloitettu kesälle 2021

Jos VEPE kiinnostaa niin ilmoittaudu Saanalle:
Vepevastaava: Saana Herva, saanaherva(AT)hotmail.com

Vepe on vahvojen koirien laji, koiran tulee mm. kyetä vetämään kumivenettä, jossa on kaksi ihmistä, koiran tulee uida mielellään ja olla sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan. Harjoituksissa myös koiran ohjaaja kastuu, osallistuu veneiden ja muiden tarvikkeiden kantamiseen ja toimii avustajana/soutajana/hukkujana.

Koulutukset ovat jäsenille maksuttomia, ellei toisin mainita. Jos et halua liittyä jäseneksi, koulutusmaksu on 15 €/vuosi, sisältäen kaikki lajit. Lisätietoa jäsenyydestä ja maksuasioista saa kentällä kouluttajalta tai jäsensihteeri Lauralta laurarae82(at)gmail.com, 050 506 8014
tai maksutiedot suoraan kotisivujen valikosta YHTEYSTIEDOT > Jäseneksi.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vesipelastuksen toi Suomeen Belgiasta vuonna 1989 Eero Hällfors. Viralliseksi koemuodoksi se saatiin vuonna 1992 koeajalla.

Suomessa vesipelastus eli vepe on puhtaasti harrastus- ja kilpailumuoto. Vesipelastuskoira ei ole ruumiskoira, vaan sen tehtävänä on pelastaa veden varassa oleva elävä ihminen tai toimia muuten vedessä ihmisen apuna. Suomen ensimmäinen vesipelastusvalio saatiin vuonna 1998 ja koira oli rodultaan saksanpaimenkoira.

Kokeet jakautuvat alokas-, avoimeen ja voittajaluokkaan. Lisäksi on junioriluokka newfoundlandinkoirille ja landseereille. Muut kuin em. rodut joutuvat käymään soveltuvuuskokeessa ennen kuin pääsevät osallistumaan varsinaisiin kokeisiin alokasluokkaan. Soveltuvuuskokeessa tehdään alokasluokan liikkeet ja sen läpäisyyn vaaditaan hyväksytty tulos eli vähintään alokasluokan kolmostulokseen riittävä pistemäärä. Soveltuvuuskoetta saa yrittää läpäistä kolme kertaa.

Alokasluokasta siirrytään avoimeen kahdella ykköstuloksella, avoimesta voittajaluokkaan kolmella ykköstuloksella ja voittajaluokasta kolmella ykköstuloksella voi valioitua suomen vesipelastusvalioksi jos muut valionarvovaatimukset täyttyvät.